Wednesday, November 28, 2007

,,Băieţii răi" sau victime ale sistemului comunist? -Libertate sinonim cu Moarte?


La Casa de cultură a Municipiului Iaşi ,,Mihai Ursachi” a avut loc vineri 23 noiembrie 2007, ora 14.00, avanpremiera filmului documentar ,,Băieţii răi”.
Filmul este primul dintr-o serie care se intitulează ,,Reconstituiri” ce prezintă investigarea crimelor comuniste.
,,Băieţii răi” sau ,,autobuzul”, cum este cunoscut filmul documnetar, prezintă realitatea din perioada comunistă a trei tineri care doreau libertate- luând ostatici dintr-un autobuz , însă acţiunea lor a fost inconştientă, rezultând moartea acestora şi implicit, ascunderea adevărului de întreaga omenire. În spatele acestei grave probleme se afla Nicolae Ceauşescu, care se interesa mereu de moartea tinerilor şi ştergerea dovezilor care i-ar putea inculpa pe toţi cei părtaşi la cazul respectiv. După ce aceştia sunt omorâţi şi îngropaţi în mod sălbatic, vinovaţii se eliberează de orice vină , iar pentru fapta lor ,,bună” sunt răsplatiţi cu o sticlă de ţuică, mâncare de la cantina miliţiei şi o primă din partea şefului suprem.
Filmul a fost urmat de o dezbatere la care a participat doamna Lucia Hossu Longiu, realizatoarea documentarului şi domnul Stejărel Olaru, director general al institutului de investigare a crimelor comuniste din România (IICCR). Într-o evidenta criză de timp ei au fost încântaţi să răspundă la numeroasele întrebări ale celor din sală.
La întrebarea: ,,Cu ce scop aţi realizat acest film şi cui i se adresează?” doamna Lucia a răspuns : ,,Acest film a fost realizat cu scopul de a se afla adevărul din perioada comunismului şi precizez că această faptă nu este singura, sunt multe alte crime care sunt bine ascunse de întreaga omenire, dar cu timpul se vor descoperi. Acest film nu presupune o limită de vârstă şi nici se adresează unui numar restrâns de oameni, toţi cei interesaţi de trecut sunt bineveniţi să urmărească filmul aşa cum aţi făcut şi voi. Mai ales că observ şi mulţi adolescenţi în sală şi mă bucur enorm. ”
Deşi sala era arhiplină, atmosfera era plăcută, toţi erau interesaţi să afle detalii privind documentarea în realizarea filmului şi impresiile acestora. Ana-Maria Nechifor